2021 en 2022 Shapes of things serie en , State of mind serie

Dutch landcape, 50x 60 cm, acryl op paneel, 2021                                                                                                  Ik nam een schilderij van ca 7 jaar nog ‘s onderhanden want je kijkt er later toch anders tegenaan. Ik voegde het blauw toe (voorheen rood) waardoor het schilderij licht en ruimte kreeg. Ik ben regelmatig naast de Shapes of things  vaak met een oud schilderij bezig om ‘t te verbeteren als dat lukt. Mijn benadering is i.h.a. zowel doordacht als impulsief. Chaotisch zowel als afgewogen.                                         De komende tijd ben ik weinig in de gelegenheid om te werken door  kneuzing hand door ongelukje  maar ook door atelieruitzetting per 1 april.
3-’21, acryl op doek ca 60 x 80 cm, Inmiddels nieuw atelier gevonden in de Krayenhofkazerne 34 te Nijmegen maar moet nog verhuizen en in orde maken. Tussen die bedrijven door nog wat nieuw werk kunnen maken
3-’21, acryl op paneel, 60 x 80 cm.                                                                                                                   Het is heel moeilijk want riskant om als een schilderij reeds ver gevorderd is maar niet af om dan weer met het toeval te spelen want het kan zomaar mislukken en niet bevallen waardoor ik helemaal of ten dele opnieuw kan beginnen. Maar mislukking en risico nemen is een onlosmakelijk onderdeel van het proces. Daarzonder is het ambacht.
Mindscape, acryl op paneel, 5.’21          – Het bezigen van verschillende stijlen en onderwerpen vaak kort na elkaar doet je naamsbekendheid geen goed. Als het om een naam opbouwen gaat kun je beter gestaag doorwerken aan een eenvormig oeuvre met 1 duidelijke gerichtheid. Ik heb me nooit kunnen beperken tot 1 stijl of werkwijze. Je kunt ook zeggen; ik was zoekende maar in deze tijd sinds ca Nietzsche is het afgelopen met het zoeken en vinden van De Waarheid; er zijn alleen nog interpretaties of voorkeuren. Wat rest is het naast elkaar laten voortbestaan van allerlei verhalen, stijlen, modes, ideeën en dat allemaal in ‘concurrentie’ met elkaar zoals dat in de natuur gebeurd. Het survivest of the fittestprincipe is ook werkzaam in de cultuur en zelfs – schijnt het – in de hersenen… Helaas is dat wat op die manier het meest dominant is ook het beste.
MIndscape, acryl op paneel, 60 x 80 cm, ‘4-’21    Don’t count the days, make the days count – Mohammed Ali
Mindscape, acryl op paneel, 60 x 80 cm, 4-’21    Pollock en Mondriaan; 2 uitersten qua stijl en benaderingswijze maar wel bijna generatiegenoten. Pollock stelde; I don’t paint nature , I am nature. Mondriaan stelde de menselijke geest voorop en liet niets aan het toeval over op het laatst. Ik probeer die 2 te combineren. Het toeval opgeroepen door de manier van werken kan aanleiding geven tot het opstarten van de verbeelding. Die verbeelding is in mijn geval een visuele vertaling van wat er in mijn hersenen gebeurt; in wezen is dat natuur omgezet in cultuur .
Mindscape, acryl op doek, 85 x 95 cm , 5-’21
Mindscape, acryl op paneel, 50 x 60 cm, 6-’21
Mindscape, acryl op paneel, 45 x 50 cm ,6-’21  “The pain of painting”‘ is misschien wel een mooie titel voor een essay of boek. In ieder geval komt een schilderij mij niet aanwaaien. Als je eraan begint heb je niets. Het gaat er steeds om ; hoe kom je van niets tot iets.
Mindscape, acryl op paneel, 6-’21
Mindscape, 6- ’21 acryl op paneel      Abstract surrealisme is misschien een goede een benaming voor wat ik op het ogenblik ambieer te schilderen. De paradox erin bevalt me wel. Ik houdt ervan als iets niet geduid kan worden binnen het referentiekader van de kijker of mijzelf. Het willen interpreteren op die manier is trouwens een automatische neiging van het visuele systeem maar ten aanschouwe van mijn schilderijen zou dat achterwege kunnen blijven of op zijn minst uitgesteld. Iedere relatie met iets in de bekende werkelijkheid is toevallig.
Mindscape, 10-’21 acryl 65x 85 op doek     Lijkt op een schilderij die ik begin jaren 70 maakte. Onbedoeld en die kant wil ik niet meer op maar kennelijk kruipt de verf soms waar het niet gaan mag.
9-’21 Acryl op paneel, 60x 80  .  Dit jaar is tot dusverre een jaar met veel verstoring helaas als het gaat om geconcentreerd kunnen doorwerken. Ik heb wel de stilte ontdekt; geen muziek of radio aan tijdens het werk. Mis ik dan wat ? neen.
Mindscape, 10-’21, 60 x80 cm, acryl op paneel  Enige figuratieve elementen zij geheel toevallig zoals wolkenformaties dat te zien kunnen geven
10- ’21 acryl op doek, 55×75 Wie zei ook weer; Wie wat heeft gevonden heeft slecht gezocht. Daar moet ik aan denken als ik collega schilders zag die al vroeg zich vastlegden in een bepaalde stijl. Hadden ze het gevonden? neen maar het is wel een comfortabel idee als je ‘arrive’ bent.
Mindscape, 35 x46 cm, acryl op paneel, 01-’22
acryl op paneel, 60 x 80 cm, 9 -’21
48 x 61,01-’22, acryl op paneel      Ik ben de laatste tijd bezig geweest met herzien en veranderen en verbeteren van ouder werk. De techniek is anders en derhalve ook de vormgeving; minder toeval , meer ontwerp.
12-’21, 50×50 cm , acryl op paneel
11-’21, 40x 30 , acryl op paneel
11-’21, acryl op paneel, 28x 42 cm
Mindscape, 50x 60 cm , acryl op doek, ’12-’22 (nieuwe versie d.w.z. onherkenbaar veranderd) techniek met verdikte acryl
Noord, zuid, oost. west, ca 50×50 cm. acryl op paneel, ’22 (gewijzigde versie)  Avant garde kunst die te ver vooruit is schiet dan doel voorbij want iedere nieuwe ontwikkeling moet zich wel kunnen enten op een bestaande kunstvorm/-stijl/- benadering/-opvatting.
Mindscape, 02-’22 m acryl op paneel, 42 x 56 cm   Picasso zei zoiets  als; begin bij de werkelijkheid en verbreek al werkend vervolgens de banden ermee. Ik zeg; begin bij de chaos en het toeval en synthetiseer daaruit betekenis; een stuk nieuwe werkelijkheid.
02-’22, acryl op acryl, Mindscape, ca 30 x32 cm
State of mind 1, acryl op paneel, 2-’22, 41 x 54 cm
Mindscape, 2-’22, acryl op paneel, ca 32 X 42 cm .  Kunst die zich verbindt op een of andere manier aan een actueel thema bijv. ‘bootvluchtelingen’ kan veelmeer op aandacht rekenen. Die kunst ‘gaat ergens over’. Maar kunst. die, hoe legitiem en wenselijk soms ook, ergens over gaat is niet daardoor inhoudelijker of beter dan bijv. abstracte kunst waarvan niet duidelijk is waar die over gaat. Kunst is denk ik ook byond good and evil. Een moreel verheven tekst garandeert niet dat de song goed is.
State of mind 2, acryl op paneel, 03-'22, ca 41 x 61
State of mind 2, acryl op panel, 03-’22, 41x 61 cm Ik zag een foto van een toiletpot met op de bril 2 lege wcpapierrollen en tussen bril en pot een 3e lege rol en daar een hoofd met een peuk tussen de lippen in te zien was tamelijk dwingend. Ons waarnemingssysteem is er heel erg op gespitst om ergens een gezicht in te zien ook al heeft ‘t nauwelijks referenties naar de onderdelen ervan .Van die ambiguiteit kun je als schilder of fotograaf gebruik maken op een heel verregaande manier 
State of mind 5 , acryl op doek, 55x 70, 6-’22,
State of mind 4, acryl op paneel, 48 x54, 6-’22
State of mind 3, 45 x 55, acryl op paneel, 6-’22
State of mind 6, acryl op acrylaat, 50 x 63, 6-’22