2023 Mindscapes

Mindscape, 01-’23, acryl op paneel,   Einstein; het hoogste bouwwerk van de natuurkunde (de abstract wiskundige representatie) wordt met de prijs van leegte aan inhoud betaald. Tegenover de objectieve werkelijkheid staat de subjectieve werkelijkheid . Daar komt het aan op het kwalitatieve gehalte dat gecommuniceerd kan worden met symbooltalen zoals beeldende kunst. muziek etc. Maximale overeenstemming daaromtrent wordt evenwel met de prijs van onbenoembaarheid betaald in een variatie op wat Einstein stelt. De subjectieve werkelijkheid geeft een totaalervaring die ondeelbaar is.  Je krijgt pas zicht op de volledige  werkelijkheid door een combinatie van subjectief en objectief .
Mindscape, acryl op paneel, 01-’23.  Een rechtstreeks gevolg van de wetenschap om de werkelijkheid te begrijpen en in kaart te brengen via objectivering is dat men steeds verder verwijderd raakt van de subjectieve beleving ervan m.a.w. deze objectieve werkelijkheid wordt des te onaanschouwelijker. Bij kunst gaat het er omgekeerd juist om dat wat abstract ,onbewust en ongevormd is (subjectief) aanschouwelijk te maken.
State of mind, 01-’23, acryl op paneel               KUNG-FU: Techniek is een valstrik en stijl een gevangenis
Mindscape, ”23. acryl op paneel
Mindscape, 4/’23, acryl op paneel  Voor Hezelkunst (open ateliers 13/14 mei) een aantal kleine werken gemaakt.
Mindscape, 4-’23 , acryl op paneel   evenals de 2 volgende
Vragen: Wat maakt dat een realistische of figuratieve afbeelding – een schilderij of tekening- een illustratie dan wel autonome kunst genoemd wordt en wat maakt een abstract schilderij tot kunst dan wel een decoratieve afbeelding?

 

 

Mindscape, 5, ’23, acryl op paneel ,ca 30 cm
Minscape , 5, '23, 30 x 30 cm
Mindscape, 5-;23, 30x 30 cm . paneel
Mindscape, acryl op paneel, ca 30 cm Wat je veel ziet zijn schilderijen (en deze heeft dat ook een beetje) waar overal ongeveer hetzelfde gebeurt; er is dan geen sprake van een compositie van verschillende contrasterende onderdelen . Er moet op een schilderij meer gebeuren dan dat he top een patroon lijkt van verftoetsen of wat dan ook gelijkelijk verdeeld over het vlak.
Mindscape, acryl op paneel ca 40 cmx 20

 

Mindscape, acryl op paneel, 30 x 40 cm , 6-’23
Slagveld, 6-’23, acryl op paneel, ca 48 x 58 cm           A.I. is kampioen in het Go spel en schaken maar kan het ook de nieuwe Einstein, Duchamp en de Beatles voortbrengen?, Kan het m.a.w. ook out of the box creëren, humor tentoonspreiden, ironie begrijpen en veinzen e.d. Dat valt nog even te bezien maar we weten alvast dat het mechanistische op toeval gebaseerde evolutieproces leven, (zelf)- bewusten en subjectiviteit heeft voortgebracht. Waarom zou AI uiteindelijk dan niet op echt leven kunnen gaan lijken, anders dan organisch leven, anders dan een mens, die er te vaak een zootje van maakt, en misschien wel evenwichtiger en ethischer; als … übermensch.
Mindscape, ca 30 x30 cm, acryl, 6-’23
Mindscape, acryl op paneel, 60 x 80 cm, 7 -’23    Teken een vorm met 4 poten en een staart en een kop en men zal de naam van een dier noemen, teken een willekeurige abstract vorm en met zal geen woord hieraan kunnen koppelen.. Teken een kurketrekker o.i.d. en laat het zien aan iem. die 10000 jaar geleden leefde en hij zal niet kunnen benoemen wat het is. Ergo; wat abstract is en wat niet is relatief. Een abstract schilderij zou ooit ergens in de oneindige tijd en ruimte gezien kunnen worden als volstrekt realistisch.
Mindscape,10-’23,, acryl op perspex
Mindscape 10-’23, acryl op paneel, ca 25 x 38
Slagveld 2, 10- ’23, olieverf op paneel,   Ik hanteer stijlen zoals ik kleuren gebruikt; stijl als stijlmiddel. Zoals eerder gesteld; stijl moet geen gevangenis zijn en de Beatles zijn wat dat betreft mijn voorbeeld./  Slagveld 2 is nog te letterlijk, te voorspelbaar, te realistisch misschien maar het komt wel over.  Dystopisch werd ‘t genoemd door een buitenlander die de titel niet kon lezen
Mindscape, 10-;23, Acryl op pnaeel
Minscape, 11-’23 Acryl op paneel
Mindscape, acryl op paneel m ’22 (iets veranderde versie )
Mindscape, 11-’23, acryl op paneel
Mindscape, acryl op perspex, ’22 (versie eerder veranderd)
Mindscape,’23, acryl op paneel
10-’23, mindscape, acryl op paneel
Mindscape, acryl op perspex, ’20 -’23, ca 32 cm 
Mindscape, acryl op paneel, 60 x 90 cm , 2023
Mindscape, acryl op paneel,